Zoek op de site:

Over het project

Tussen 1645 en 1891 voeren er dagelijks drie trekschuiten heen en weer tussen Maassluis en Delft. Het was het openbaar vervoer van die tijd. Wanneer er geen obstakels onderweg waren voor het trekpaard, reisde je binnen drie uur tijd naar Delft. Die reistijd is met het huidige netwerk van bussen, trams en treinen gereduceerd tot een stief kwartiertje. Toch is er weer een authentieke trekschuit in gebruik genomen. Deze houten schuit gebouwd en onderhouden door een groep noeste vrijwilligers vaart tussen half april en half oktober een deel van de prachtige historische trekvaartroute.

“Net als vroeger kun je in de eerste of tweede klas inschepen. En bij goed weer kun je buiten zitten in de voorpunt van de trekschuit, de derde klas,” steken Leo Lauwaars en Henk van de Kamp van wal. Zij zijn twee van de vrijwilligers die niet alleen varen met het schip, maar het ook hebben gebouwd. “Deze trekschuit hebben we samen met een bekwame en enthousiaste groep vrijwilligers gebouwd aan de hand van een oud werfboekje. In dat boekje stonden namelijk alle maten van het in 1720 vervaardigde bouwnummer 56 bij het ‘Werfje’, dat van 1695 tot 1725 in Maassluis bestond. Samen hebben we materialen en geld bij elkaar verzameld, onder andere bij het Fonds, voor de bouw van de trekschuit die we ‘De Goude Leeuwin’ hebben genoemd,” vertellen Leo en Henk. 

Lust voor het oog
De Goude Leeuwin werd op 9 april 2022 gedoopt om een week later te gaan varen. Leo en Henk: “Vanaf het eerste moment was het een succes. Maar wat is er mooier, dan met een trekschuit langs Vlietlanden, boezemlandjes, oude gemalen en historische boerderijen te varen?” Niet alleen de tocht, maar ook de trekschuit zelf is een lust voor het oog. De vijf trekpaarden, die bij toerbeurt de schuit trekken in samenspel met de menner, de vrijwilligers die meevaren, de schippers en de gastvrouwen op het rustieke schip; het is een idyllisch plaatje. 

Geen haast
De Goude Leeuwin vertrekt met maximaal 18 passagiers vanaf de Veerstraat in Maassluis en vaart daarvandaan, vanwege de huidige bebouwing, op eigen kracht naar de Trekkade in Maasland. Het paard wordt daar ingespannen en trekt de boot vervolgens aan een lijn door de eeuwenoude polders naar de Kwakelweg. Haast moet je niet hebben, want de trekschuit vaart zes kilometer per uur. Bovendien kan er onderweg weleens een obstakel opdoemen, zoals een schip met mast of schapen op de weg waardoor het paard even moet wachten. De tochten zijn geliefd en zijn vanaf het eerste moment snel volgeboekt. Dankzij een grote groep vrijwilligers die het schip onderhouden en samen met het paard besturen, kunnen liefhebbers genieten van de tijden van weleer in het decor van de Hollandse polder. 

Deel dit bericht:
Trekschuit laat de polder op zijn mooist zien

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Volg ons